L’Ateneu Cooperatiu presenta una guia de transformació en cooperativa

L’Ateneu Cooperatiu ha presentat aquest divendres 30 d’octubre la reedició d’una guia anteriorment editada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Aquest és un dels molts materials que ha editat al llarg d’aquest any l’Ateneu, com la Guia de Relleu Cooperatiu o la Guia de treball col·laboratiu, efectu i segur. La guia sobre la transformació en cooperativa, és accessible al web de l’Ateneu a través d’aquest enllaç.

La guia comença detallant els principis i valors del cooperativisme i els avantatges de fer-se cooperativa. Avantatges que van des de l’autoregulació i el règim horitzontal amb què es treballa, fins a les ajudes i subvencions que es poden obtenir, la possibilitat de capitalitzar l’atur en forma d’aportació de capital social a la cooperativa, la d’elegir el règim de la Seguretat Social per a les persones que hi treballen, o el suport i acompanyaments que l’administració posa a disposició de les empreses cooperatives, entre ells el de l’Ateneu.

La guia també inclou una relació detallada dels passos a seguir per convertir-se en cooperativa en funció del marc jurídic del qual es parteix, sigui associació, societat civil o societat limitada. Més enllà del marc teòric i administratiu, però, també inclou diversos exemples de noves cooperatives formades en els dos anys i mig de funcionament de l’Ateneu i que han rebut el seu acompanyament en el procés de transformació. En concret, en el cas del pas d’associació a cooperativa, s’explica els casos de Boreal, SCCL de Granollers i Lleure Quàlia, SCCL de Tàrrega; en el de societat civil a cooperativa, el de Marcs El Taller, de Manresa; i el de societat limitada a cooperativa, s’expliquen el de Girasol, SCCL de Navrcles i el de la Llibreria Els 4 Gats, SCCL de Sant Celoni.

El document es tanca amb una explicació dels serveis que ofereix l’Ateneu, que té seu física a Granollers, però que treballa al llarg de tot el territori del Vallès Oriental a través dels PuntsCoop o fent-hi els desplaçaments que calguin.