L’ESSpai dona a conèixer el poder transformador de l’economia social i solidària

L’Assemblea Nacional Catalana de les Franqueses, Les Franqueses Imagina i Sal, Fòrum Ciutadà van organitzar el cap de setmana una carpa dedicada a l’economia social i solidària amb el nom d’ESSpai, en la qual van col·laborar la Fundació Roca i Galès, la iniciativa Pam a Pam, l’associació Apadis i les cooperatives Agrària del Vallès, Mow-t, Alternativa3 i Opcions. Tot plegat va estar inclòs en la fira nadalenca de les Franqueses i va comptar amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu Vallès Oriental i de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

L’objectiu dels organitzadors era triple: “Donar a conèixer el poder transformador d’aquest model d’economia, amb iniciatives tan rellevants com Som Energia o Som Mobilitat, i una llarga història, com mostrava l’exposició Catalunya, terra cooperativa de la Roca i Galès, i convidar el públic a sumar-s’hi; insistir en la necessitat de consumir conscientment, especialment en aquestes dates nadalenques, tant en la compra de regals com d’alimentació, promovent la compra de proximitat i l’economia circular; i començar a teixir aliances a escala municipal i comarcal per continuar treballant plegats en els diferents àmbits i sectors, des de l’alimentació a les finances, passant per l’habitatge, la tecnologia, la comunicació i els múltiples serveis”.

Les entitats organitzadores també apunten que la carpa va tenir “una gran acollida”, amb “nombrosos visitants tots dos dies, bona participació en els tallers i xerrades, i unes converses molt ben aprofitades”. De fet, sobre aquestes xerrades destaquen que van servir per iniciar algunes propostes efectives, entre les quals destaca “la creació d’un grup de consum cooperatiu en el marc de la cooperativa Agrària del Vallès, que anirà prenent cos en les pròximes setmanes”.

D’igual manera, els organitzadors també volen donar continuïtat a la col·laboració iniciada el cap de setmana amb la cooperativa Opcions, “per fer arribar el consum conscient als joves del municipi i perquè els vehicles elèctrics de què disposa l’ajuntament de les Franqueses en aquests moments s’afegeixin a la xarxa de mobilitat compartida de Som Mobilitat”.

En definitiva, l’ESSpai va ser “un primer pas per a donar a conèixer al municipi l’economia del bé comú i insistir en la responsabilitat a l’hora de consumir, especialment en aquestes dates”. Ara, les tres entitats es proposen continuar sumant esforços per tal d’enfortir el teixit comunitari a les Franqueses i potenciar la creació de noves iniciatives que donin respostes reals a les necessitats d’habitatge, de mobilitat sostenible, de consum responsable, i moltes altres.

La participació de l’Ateneu

Pel que fa al paper de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental cal destacar que algunes associacions van aprofitar per plantejar al representant de l’Ateneu alguns projectes i aquesta fira, per tant, també pot servir com a inici de diferents iniciatives. “Tenim moltes ganes de fer molts projectes i les possibilitats són infinites”, assegura Arnau Galí, tècnic de l’Ateneu.