Montse Lamata: Què fem amb la incertesa?

La paraula incertesa malauradament ara forma part del nostre dia a dia. La situació actual ha impactat en els nostres projectes de maneres molt diferents, fent necessària una reflexió sobre el futur. La incertesa la podem sentir, ens acompanya. Potser la pregunta que ens podríem fer seria: què en fem? Doncs convertir-la en una oportunitat per escoltar-nos i revisar-nos.

La millor manera de gestionar aquesta incertesa és acceptar-la i incorporar-la al nostre dia a dia. La proposta formativa que impulsem des de l’Ateneu Cooperatiu busca generar un espai on els projectes participants aprenguin a autodiagnosticar-se, dibuixar escenaris i prendre decisions per esdevenir proactius en el futur.

Aquesta reflexió significa, abans de res, prendre consciència del nostre estat actual i detectar els aspectes que ens fan forts com a projecte, i aquells que necessiten una millora per tal que la missió col·lectiva de les persones que en formen part pugui esdevenir una realitat.

Enfocar el futur vol dir reflexionar, prendre consciència i projectar objectius, així com la metodologia i les eines necessàries per dur-los a terme. Dibuixar la nostra estratègia per definir un pla de futur que incorpora el que ja tenim i el que no sabem. Fer un pas endavant i recuperar el protagonisme del nostre dia a dia.

En un moment en què totes podem sentir incertesa, generar escenaris compartits i crear nous espais d’aprenentatge esdevé una necessitat. Aprendre a reflexionar i construir estratègies de futur ens permetrà seguir avançant. Com deia Edgar Morin: “És necessari aprendre a navegar en un oceà d’incerteses a través d’arxipèlags de certeses”.

Que el present no ens aturi. Volem seguir caminant!

Comentari
pingbacks / trackbacks