“Si volem generar estratègia territorial compartida, és imprescindible anar de la mà de les administracions”

Montornès del Vallès va acollir dimarts la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Concretament a la roda de premsa hi van participar Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat; Montse Lamata, coordinadora política de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i Marta Carrasco, de Mixité, un dels Projectes Singulars que el Programa d’Economia Social ha impulsat a la comarca.

Tot plegat va tenir lloc a l’Sputnik Gastrobar –gestionat per una cooperativa de joves sorgida fruit de la col·laboració entre l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i l’Ajuntament de Montornès–.

De la tasca comarcal de l’Ateneu Cooperatiu en va parlar Montse Lamata, qui destacava que “l’evolució natural de l’Ateneu és la de créixer i ampliar aquesta xarxa d’intercooperació territorial”. Lamata també remarcava que l’objectiu és “desenvolupar els territoris en clau d’economia social i solidària com a eina de transformació potent; i si volem fer això, hem de ser moltes”.

Amb tot, tant ella com Josep Vidal van remarcar que la mirada està posada en “generar ocupació estable i de qualitat a la comarca”, vinculada al cooperativisme. “El cooperativisme ens ha demostrat que no deslocalitza, que els llocs de treball que crea són de més qualitat i sobretot que tenen un impacte en la comunitat: no només volen generar activitat econòmica sinó que el que volen és millorar la vida de les persones”.

Tots dos també van posar l’accent a fer créixer els lligams entre les administracions públiques i els Ateneus Cooperatius. “Si volem generar estratègia territorial compartida, és imprescindible anar de la mà de les administracions”, deia Lamata; mentre que Vidal apuntava que “aquest dispositiu (Ateneu Cooperatiu) es maximitza quan s’alineen les estratègies pròpies dels municipis i de les comarques amb les seves estratègies”.

La jornada va arrencar amb una reunió entre l’Ateneu Cooperatiu i el Josep Vidal

El Singulars de Mixité, per consolidar la professionalització

Mixité –formada per Marta Carrasco i Sergi Selvas– va ser beneficiària d’un dels Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Es tracta d’un projecte dedicat a l’urbanisme regeneratiu, l’arquitectura conscient, la participació ciutadana, la cultura transformadora i l’educació transversal que va arrencar el 2010 com a col·lectiu.

Carrasco va apuntar que, “el 2016, en aquesta evolució natural de professionalització, ens vam constituir com a associació sense ànims de lucre per poder fer un salt qualitatiu” i va destacar que des del 2019 reben l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.

“L’Ateneu és un espai molt útil, ens està ajudant molt i, si hi és, que menys que poder-lo aprofitar”, deia Carrasco alhora que comentava que “gràcies a l’Ateneu ha sigut possible que ens presentéssim a la convocatòria de Singulars de 2021”.

Aquest Singulars els ha permés a la Marta i al Sergi convertir-se en assalariades de Mixité, així com incorporar a l’equip dues persones més amb perfils complementaris. A partir d’aquí, seguiran treballar per poder constituir-se en una “cooperativa sense ànims de lucre”.

Doble visita a Cardedeu i Llinars

En acabar la presentació del Balanç a Montornès, tot l’equip de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i el Josep Vidal han visitat el projecte de la cooperativa de consum agroecològic La Fresca, que després de néixer com a grup de consum es va cooperativitzar i des de 2020 ocupa un nou espai que comparteix amb altres iniciatives socials de la població. A la visita també hi ha participat Ramon Arribas, regidor de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Cardedeu.

Després de dinar al Tarambana, el Director General ha conclòs la seva visita a la comarca –en aquest cas sense l’Ateneu Cooperatiu– fent una visita a diverses dependències de la Fundació Viver de Bell-lloc, a Cardedeu i Llinars del Vallès. En aquesta última població és on s’està treballant en l’adaptació d’uns nous espais destinats al futur servei d’orientació i inserció laboral destinat a persones amb diversitat funcional o risc d’exclusió i que també ha tingut el suport d’un dels Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Durant la visita a La Fresca (Cardedeu)

Es constitueix l’assemblea de l’Ateneu

Mentre el Josep Vidal visitava el Viver de Bell-lloc, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental tornava a l’Sputnik (Montornès del Vallès) per constituir la primera assemblea, que aglutina 17 empreses, entitats i administracions de la comarca.

Destaquen com a novetats, la incorporació de tres administracions locals com a participants –els ajuntaments de Montornès del Vallès, Lliçà de Vall i Lliçà d’Amunt– així com la d’Afadis i Apindep com a impulsores.

També el fet que la present convocatòria d’Ateneu tingui un termini de tres anys, novetat que des de l’Ateneu vallesà es veu positivament: “Aquest any la Direcció General ens ofereix una oportunitat, ens brinda un nou horitzó, poder comptar amb una convocatòria de 3 anys, perquè se’ns obre aquesta oportunitat de crear una estratègia col·lectiva”.

En l’assemblea, entre d’altres, es van aprovar els eixos estratègics i se’n destaquen tres: agroecologia; atenció a les persones amb diversitat funcional; i dinamització cultural i lleure.

Constitució de l’assemblea de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental

Les xifres del Vallès Oriental i de Catalunya

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha acompanyat en la constitució de 29 noves empreses i entitats de l’economia social i solidària des de la seva creació, a finals de 2017. Per altra banda, entre 2016 i 2021 s’han creat 7 noves empreses d’aquest tipus a la comarca a través dels Projectes Singulars finançats des del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Tot plegat ha generat 280 nous llocs de treball (121 a través dels projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu i 159 dels Projectes Singulars). En els quatre anys de vida de l’Ateneu, 5.570 persones han participat de les 722 activitats que ha organitzat.

Per la seva banda, el Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a tot Catalunya a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

La creació d’aquest miler d’entitats ha permès la creació de 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars). De fet, la generació d’ocupació estable i de qualitat a través de projectes d’economia social i cooperativa, per una part, i l’extensió en tot el territori català d’aquest tipus d’empreses i entitats són dos dels principals objectius del Programa que arriba al cinquè aniversari amb uns resultats qualificats de satisfactoris per totes les parts implicades.

El Departament ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius). Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió s’ha reforçat i en aquest pròxim any es destinaran 10,5 milions d’euros a l’impuls de nous Projectes Singulars. Els Ateneus Cooperatius, per la seva part, tenen una inversió prevista de 16 milions d’euros en els tres anys vinents.