Chakir El Homrani obre l’acte central del Dia Internacional de les Cooperatives

El pròxim 7 de juliol és el Dia Internacional de les Cooperatives i l’acte central a Catalunya serà dilluns (12 h) a la cooperativa Lleialtat Santsenca (Carrer d’Olzinelles, 31, Barcelonia). El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, donarà la benvinguda a l’acte. Tot seguit serà el torn de la ponència d’Esther Vivas, periodista especialitzada en anàlisi política, sistema agroalimentari i maternitat. La jornada també comptarà amb la contribució de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, dels projectes singulars i del sector cooperatiu. La lectura del manifesta cooperativista precedirà la cloenda a càrrec del secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta.

El mateix dia 7 de juliol, el parc de Sant Francesc de Sant Cugat acollirà la 6a Diada Coop, en què hi haurà la presentació del grup d’estalvi local i de la comissió d’habitatge de la XES Sant Cugat (20.15 h), la conferència Ecofeminisme i cooperativisme a càrrec de Yayo Herrero i la lectura del manifest del Dia Internacional de les Cooperatives. La nit es vestirà de festa amb un sopar elaborat per la Taverna Cal Temerari i l’actuació del grup Spesa. Tot plegat de 22.15 h a 1 h amb barra de cerveses artesanes i altres atesa per la Florestina.

Sobre el Dia Internacional de les Cooperatives

El Dia Internacional de les Cooperatives de les Nacions Unides se celebra anualment el primer dissabte de juliol. L’objectiu d’aquesta celebració és: augmentar la consciència de les cooperatives; ressaltar les fites i els objectius de les Nacions Unides i el moviment cooperatiu internacional; destacar les contribucions del moviment a la resolució dels principals problemes abordats per les Nacions Unides; i enfortir i ampliar la cooperació entre el moviment cooperatiu i altres actors.

El 1992, després de l’esforç de la Aliança Cooperativa Internacional (ACI) i del Committee for the Promotion and Advancement of Cooperatives (COPAC), l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el primer dissabte de juliol de 1995 com a Dia Internacional de les Cooperatives, marcant el centenari de l’Aliança. De fet, des de 1995, l’Aliança i les Nacions Unides han marcat el tema del Dia Internacional a través de COPAC, una aliança amb múltiples grups d’interès de les institucions públiques i privades mundials. L’Aliança és membre fundador d’aquest òrgan que promou i recolza les empreses cooperatives centrades en les persones, com a líders en el desenvolupament sostenible.

Sobre l’Aliança Cooperativa Internacional i la Confederació de Cooperatives de Catalunya

L’Aliança Cooperativa Internacional és una associació internacional sense ànim de lucre creada el 1895 per avançar en el model d’empresa social cooperativa. És la veu de les cooperatives de tot el món i representa a més de 300 federacions i organitzacions cooperatives de 109 països. A més, treballa amb governs i organitzacions globals i regionals per crear entorns legislatius que permetin a les cooperatives formar-se i créixer, i promou la importància del model de negoci basat en els valors cooperatius centrats en les persones.

Des de la seva oficina de Brussel·les (Bèlgica), l’Aliança Cooperativa Internacional s’organitza en quatre oficines regionals (Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia-Pacífic), i vuit Organismes Sectorials (Banca, Agricultura, Pesca, Assegurances, Salut, Habitatge, Cooperatives de Consumidors  i cooperatives de serveis i indústries).

La Confederació de Cooperatives de Catalunya és membre de ple dret de l’ACI des del 1920 (amb una pausa com a conseqüència de la dictadura franquista), essent el primer i únic país sense estat en ser-ne membre de ple dret. A l’actualitat, representem a més de 4.400 empreses i més de 47.000 persones treballadores (l’1,4% de l’ocupació a Catalunya).

Dades globals

Una de cada sis persones del planeta és cooperativista. L’Aliança Cooperativa Internacional representa 1,2 bilions de cooperativistes procedents de les 3 milions de cooperatives de tot el món. Les 300 cooperatives més grans del món han combinat ingressos anuals per 2,16 trilions de dòlars (2015) i 280 milions de persones a tot el món (10% de la població ocupada), asseguren els seus mitjans de subsistència a través de les cooperatives, ja sigui a través d’ocupació directa o organitzant-se a través d’una cooperativa.