Els Ateneus Cooperatius del Vallès organitzen un itinerari de formació en ESS per a l’administració local

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental engeguen l’itinerari formatiu per a l’administració local fESS-ho fàcil!. Es tracta d’una formació de 20 hores de durada (4 sessions de 5 hores cadascuna) adreçada al personal de les administracions locals del Vallès Oriental i del Vallès Occidental, i que tindran lloc a Barberà, Montornès i Sabadell.

Un dels eixos en què treballen els Ateneus Cooperatius és la tasca amb prescriptors públics, on principalment hi ha els ajuntaments. “Hem vist que diferents ajuntaments dels vallesos estan fomentant l’economia social i solidària (ESS), però detectem que hi ha una manca de formació o de recursos en alguns casos”, explica Albert Grifell, membre de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Per aquest motiu, “oferim aquesta formació gratuïta”, amb l’objectiu “d’intentar sensibilitzar els tècnics i els equips de govern en l’ESS”. El nom de l’itinerari és fESS-ho fàcil!, perquè es pretén “que l’administració faciliti l’ESS en els municipis”.

Els objectius principals de l’itinerari formatiu són: donar a conèixer què és l’ESS i quins són els seus principis, així com els beneficis i oportunitats que genera en els territoris; conèixer el context global de l’ESS; explicar exemples del territori singulars per la seva particularitat; donar a conèixer les eines de les que disposa l’administració local per promoure i facilitar l’ESS; aprofundir en el paper de l’administració pública davant l’ESS i oferir bones pràctiques; treballar la intercooperació entre administracions locals –de quina manera podem compartir recursos i necessitats?–; elaborar un mapa de recursos i oportunitats per treballar en les nostres comarques; conèixer què són les clàusules socials i com les podem incorporar en les nostres polítiques de contractació.

UN VIATGE DE CO-CONSTRUCCIÓ COL·LECTIVA

fESS-ho fàcil! vol arrencar de la idea del viatge, amb un punt de partida i un d’arribada, i de la co-construcció col·lectiva. Les sessions, per tant, seran vivencials, motivadores i molt participatives, aplicant les metodologies del treball cooperatiu.

Un dels punt forts de l’itinerari és el de la generació conjunta d’una matriu de recursos disponibles a la comarca en matèria d’ESS. També es pretén generar plegats un material didàctic i visual que reculli tot el que passi a les sessions, de manera que entre tots s’haurà elaborat un document viu que podrà servir perquè les administracions locals puguin apropar-se a l’ESS a través del seu paper facilitador.

Es recomana la inscripció a l’itinerari sencer per mantenir aquesta idea de viatge i de suma dels coneixements enllaçats necessaris per tenir una prespectiva global.

Cal destacar que aquesta formació no va adreçada només a tècnics d’empresa, ocupació o participació, sinó que es dirigeix a qualsevol treballador de l’administració –tècnics, secretaris, regidors, alcaldes….–, ja que l’ESS impacta de manera tansversal en molts aspectes del desenvolupament dels territoris: medi ambient, habitatge, ocupació, formació, emprenedoria, serveis socials, educació…

“Creiem que un dels elements clau de l’èxit del projecte són les sinergies i la complicitat que es poden esdevenir amb i entre les administracions públiques, i aquest és per tant un dels principals destinataris de les accions que duem a terme, amb la voluntat que les diferents administracions esdevinguin espais de referència al territori, donin visibilitat a iniciatives existents i fomentin la creació de noves empreses de l’Economia Social, el tercer sector i les cooperatives”, assegura l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.

LES 4 SESSIONS

– Sessió 1: Què és l’Economia Social i Solidària (ESS)? L’administració local, l’ESS i el desenvolupament local i transformador dels territoris. A càrrec de Jordi Garcia Jané i Ruben Suriñach. Serà dimecres 21 de novembre, de 9 a 14 h, al Casal de Cultura de Barberà del Vallès (c/ Nemesi Valls, 35).

– Sessió 2: “Presentació d’experiències del territori. Bones pràctiques des de l’administració local i com construir-les. Serà dimecres 28 de novembre, de 9 a 14 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.

– Sessió 3: Recursos i intercooperació entre administracions locals: construcció d’una matriu de recursos compartits a nivell comarcal. A càrrec de l’equip tècnic de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. Serà dimecres 5 de desembre, de 9 a 14 h, a Sabadell (lloc pendent de concretar).

– Sessió 4: Les clàusules socials i la nova llei de contractació pública. A càrrec de Joan Segarra, president de La Confederació. Serà dijous 13 de desembre, de 9 a 14 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.