A punt per la 7a edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya

L’economia social i solidària acull totes les pràctiques econòmiques orientades a les necessitats humanes, gestionades de forma participativa i democràtica, i social i ecològicament responsables. Aquestes pràctiques estan presents en tot el cicle econòmic: producció, distribució, comercialització, consum, estalvi i inversió, i conformen el mercat social. Avui, aquesta altra forma de fer economia ofereix tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones.
La Fira d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària, és un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, formació i educació i tecnologia, entre altres. Un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català.

 

Objectius de la FESC

• Donar a conèixer què és l‘economia solidària i les solucions que aporta a les necessitats materials de les persones en la seva vida quotidiana
• Divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària, tant a curt termini per cobrir necessitats urgents, com a mitjà i llarg termini per sortir del capitalisme
• Donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària
• Incrementar la consciència de “model econòmic” entre les protagonistes d’iniciatives d’economia solidària
• Fomentar la intercooperació entre els agents de l’economia solidària
• Augmentar el nombre de persones i organitzacions compromeses en les iniciatives d’economia solidària de la XES, com a consumidores, proveïdores, estalviadores o emprenedores
• Consolidar-se com un referent periòdic del mercat social a Catalunya i un esdeveniment clau a Europa i a la Mediterrània

 

Un homenatge al maig del 68

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) celebrarà la seva setena edició els propers 26, 27 i 28 d’octubre al recinte Fabra i Coats, al barri barceloní de Sant Andreu. Més de 210 organitzacions participaran a l’esdeveniment, que s’ha convertit en una cita ineludible pels projectes i iniciatives de l’economia social i solidària al territori. La FESC tornarà a demostrar un any més que l’ESS és una alternativa consolidada i real al capitalisme i que totes les necessitats del dia a dia poden cobrir-se gràcies al consum o contractació de productes i serveis de l’economia solidària.
L’edició d’enguany, que porta per lema «D’aquelles llambordes, aquestes alternatives», vol ser un homenatge al maig del 68 en el seu 50è aniversari. Des de la organització de la fira es considera que moltes de les lluites i ideals que es van defensar en aquell moment històric són avui realitats, pràctiques i alternatives consolidades en projectes d’economia solidària. El cartell de la fira, dissenyat per la cooperativa L’Apòstrof, és el resultat de versionar dos dels cartells més emblemàtics del maig del 68, el de la noia de “La beauté est dans la rue” que llença una llamborda i el de la massa de gent de la “Université populaire”.
En aquesta VII edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya es vol parlar de les sobiranies. Sí, en plural! Perquè la sobirania d’un territori, d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que va molt més enllà de la construcció d’un estat. Si els recursos naturals, els mitjans de producció, els mitjans de comunicació, les xarxes socials… són controlats per uns pocs,
el poble mai no podrà ser sobirà sobre la satisfacció de les seves necessitats i la cura del medi. Aquestes sobiranies, diverses, que defensem –alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos…– ens aboquen a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat participi i sigui corresponsable de tot el que l’afecta.
Aquestes i altres preguntes es tractaran durant el cap de setmana a les més de 60 xerrades previstes, que es divideixen en 3 eixos:

Eix 1: Sobirania en la gestió dels recursos

Per tal de garantir que totes les persones puguin accedir a satisfer les seves necessitats, calen societats en què els recursos més bàsics no siguin controlats per unes poques mans que ajusten la seva distribució a la maximització de beneficis. Cal una sobirania alimentària, energètica i residencial i, també, en ple segle XXI, una sobirania tecnològica.

Eix 2: Sobirania econòmica

En una societat on les mans invisibles dels mercats governen les nostres vides, l’economia solidària proposa que siguem les persones qui governem els mercats al servei del bé comú i la satisfacció de necessitats. La construcció de mercat social ens aproxima a la reapropiació popular dels circuits econòmics : autogestió del treball, comercialització justa, finances ètiques i consum responsable en una dinàmica d’intercooperació i enxarxament territorial.

Eix 3: Sobirania relacional

Entenem la sobirania relacional com la generació d’alternatives i la lluita contra la mercantilització d’allò que som i també del que construïm entre totes: la cultura, l’educació, la manera com ens cuidem (a nosaltres i qui ens envolta) i com ens relacionem. El programa també inclourà la IV Desfilada de Roba Sostenible, organitzada pel Consorci de Comerç Just i Banca Ètica, i la TecnoFESC, un espai organitzat per Setem Catalunya que a través de diverses activitats i tallers, vol reflexionar al voltant de temes com el consum responsable i de proximitat, la reutilització, l’obsolescència programada o la seguretat de les nostres dades.

Durant tot el cap de setmana hi haurà activitats lúdiques i de caire familiar. Els i les visitants podran gaudir d’actuacions i tallers de circ, maquillatge i contacontes, actuacions de dansa, ràdio en directe, teatre, poesia, etc. Tota la programació és gratuïta i oberta a tots els públics fins a completar aforament.

 

Novetats en l’edició 2018

 

En aquesta setena edició s’ha aconseguit augmentar un 25% la superfície adreçada a expositores i visitants i un 15% el número d’expositores, obrint nous espais per millorar el servei i donar cabuda a més projectes d’economia solidària. Quins espais s’afegeixen?
• Incorporació de la sala Micaela Chalmeta com a nau d’expositores! Aquest any hi trobareu les organitzacions i projectes vinculats als sectors serveis, finances i associacions.
• Ampliació de l’espai de passadissos entre fileres de taules a la nau Elisa Garcia per millorar la circulació de persones visitants i la comoditat de les expositores.
• Creació d’un nou espai de trobada i relació entre expositores i visitants.
• El sector de restauració i bar, ubicat a la plaça Joan Peiró, es dividirà en dos espais diferenciats per oferir un millor servei i agilitzar el temps d’espera dels àpats durant la fira.
• El sector d’alimentació es mantindrà a l’accés de la fira, convertint l’espai en un gran mercat a l’aire lliure.
Una altra de les novetats és enguany a la FESC es farà una relatoria col.·laborativa que permetrà recollir els continguts de les xerrades, per escrit, en temps real. Els textos recollits quedaran accessibles per a tothom i, d’un cop d’ull, ens farem una idea de què s’ha tractat en una xerrada, alhora que el que s’hi hagi dit podrà ser treballat i analitzat posteriorment. Cada document generat estarà associat a una xerrada, i tindrà una estructura per camps, on es recollirà el que es parla i també alguns aspectes comuns a totes les xerrades com els “reptes i amenaces per construir sobiranies”, les “propostes per construir sobiranies” i les “alternatives ja existents”. També s’identificaran paraules clau de la xerrada, projectes i organitzacions mencionades.

 

Colòmbia, nació convidada

 

Colòmbia està plenament submergida en un difícil procés per construir la pau, després dels Acords de Pau de l’Havana del 26 de setembre 2016 entre el Govern colombià i les FARC, uns acords que es van anar gestant al llarg de 4 anys i que posaven fi a una guerra de més de 50 anys, i en els quals col·laboraren diverses instàncies internacionals governamentals i no governamentals.
En els acords de pau de l’Havana, les FARC havien posat com una de les condicions d’aquesta construcció de pau, el desenvolupament d’un ambiciós pla d’impuls de cooperatives i estructures socioeconòmiques per dinamitzar una economia solidària i cooperativa a les zones “veredals” que havien estat sota control de les FARC, zones rurals, i molt desenclavades de les vies habituals de transport i circulació. Les FARC, dissoltes en aquests moments com a estructura militar, s’han reconvertit en una estructura política per participar en la vida política del país. Així mateix, i per fer possible aquest procés de construcció d’economia solidària com a alternativa concreta a un model capitalista, han impulsat una entitat anomenada ECOMUN.
Aquesta interessant experiència ha convertit Colòmbia en la nació convidada de per la VII Fira d’Economia Solidària de Catalunya. El país estarà present a la xerrada «Contribucions de l’Economia Solidària a la pau a Colòmbia» on participaran Convergencia Social y Solidaria por la Paz i Comuntour.
Convergencia Social y Solidaria por la Paz és un aliança que agrupa diferents organitzacions de l’economia social i solidària a Colòmbia, tant de l’àmbit urbà com roral, per defensar els territoris i l’autonomia econòmica de les comunitats. La plataforma acompanya la implementació de l’acord entre les FARC i el govern colombià. D’altra banda, ComunTour és una cooperativa que promou el turisme social i conscient a Colòmbia, tot proposant un model comunitari i crític.

Consulteu aquí el programa de la FESC

 

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius i membres d’entitats agrupades de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, hi serem presents. Us hi esperem!