Un miler de participants en les activitats organitzades per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental

Dimarts a la tarda va celebrar-se a la masia de Can Ribas (Centre de Recursos Agraris de les Franqueses del Vallès) la tercera trobada de la Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària (ESS) del Vallès Oriental, convocada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i que va servir per presentar a les assistents el balanç d’activitats i accions dutes a terme en el seu primer any, així com fer públiques les dades del mapeig i la diagnosi de l’ESS que s’ha estat elaborant. A més, la Taula va servir per recollir propostes de cara al futur més proper.

En aquest primer any, l’Ateneu Cooperatiu ha realitzat una setantena d’accions diverses en les quals hi han participat prop d’un miler de persones. També s’han fet una quarantena d’acompanyaments a persones emprenedores, associacions o col·lectius que volen constituir-se en cooperativa. Una de les altres accions que s’han fet han estat les sessions formatives adreçades a emprenedors, i prescriptors públics i privats. S’ha contactat i treballat conjuntament amb nombrosos centres educatius de la comarca i s’han fet formacions en cooperativisme i economia social a més de 300 alumnes de secundària. En total s’han fet accions en 12 municipis diferents.

56 cooperatives actives al Vallès Oriental

Aquesta primera diagnosi de l’ESS en l’àmbit comarcal, elaborada per l’Ateneu Cooperatiu –disponible al seu web– amb la col·laboració de l’Observatori d’Estudis del Vallès Oriental, se centra en el cas concret de les cooperatives. En total s’han localitzat 56 cooperatives amb un projecte empresarial actiu en 17 dels 39 municipis. El 75% d’aquestes cooperatives són de treball associat, i estan presents en diferents sectors (cultura, serveis, consum, etc.). “Això ens demostra que l’Economia Social i Solidària és present i té lloc en qualsevol sector”, expliquen des de l’Ateneu.

Els municipis amb major nombre de cooperatives són Granollers, Mollet, Caldes, les Franqueses i Cardedeu.

Entre les dades analitzades, destaca que el 38% de cooperatives inscrites actualment es van crear fa més de 20 anys, el 28% tenen entre 10 i 20 anys, i el 34% s’han creat en els últims 10 anys. D’aquestes xifres se n’extreu una debilitat i una oportunitat. La debilitat és que en aquests percentatges s’inclouen totes les cooperatives registrades –170–, i no només les 56 que són realment actives. I l’oportunitat és que, davant d’aquests números que fan pensar que hi ha hagut una davallada en la creació de cooperatives en els últims anys, l’Ateneu té per davant “molta feina maca per regenerar el cooperativisme a la comarca”. Amb el foment de l’ESS per part de l’administració, l’Ateneu “anirà creant noves cooperatives”, com ja fet enguany. De fet, enguany s’han creat una quarantena de llocs de feina –entre cooperativistes i treballadors– gràcies a la tasca de l’Ateneu.

Pel que fa a reptes de futur, es proposa continuar treballant i aprofundint en la diagnosi amb inquietuds renovades, abordar aspectes qualitatius de les diferents iniciatives de l’ESS, consolidar i continuar acompanyant les entitats que aquest any han començat a fer passos per constituir-se en cooperativa, treballar intensament amb el món educatiu per difondre l’ESS i esdevenir un espai de referència per a la transformació social de la nostra comarca.

La Taula Territorial és l’espai ampli de representació de l’Ateneu que vol acollir tots els agents socials, econòmics públics i privats del territori, interessats i/o implicats en la promoció i difusió de l’Economia Social i Solidària.

L’Ateneu Cooperatiu està impulsat cinc cooperatives del territori, com són Doble Via, Facto Assessors, Espai Assessor, Som Contrapunt i Escola Sant Gervasi, així com el Consell Comarcal del Vallès Oriental, Compta amb un equip tècnic format per tres persones que desenvolupen dia a dia el projecte.

Descarrega’t el document sencer