La FESSGra arriba a la sisena edició amb una crida a les institucions perquè s’impliquin en l’economia social i solidària

La Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers va sorgir del CDR amb la voluntat d’oferir alternatives econòmiques i enguany ja celebra la seva sisena edició amb més d’una trentena d’entitats participants, un nombre que creix any rere any. Sota el lema “Estimem el territori. Defensem un Vallès per viure-hi”, la iniciativa ha volgut posar al centre una mirada crítica en la gestió del territori. Ho fa que qüestionant el model capitalista i oferint i reivindicant les alternatives, solucions i respostes existents o que cal posar en marxa. 

Aquest dilluns al migdia representants de la FESSGra, de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i de GEMEC han desgranat tots els detalls de la fira que se celebrarà el 4 de novembre al centre de Granollers i que va donar el tret de sortida a mitjans d’octubre amb una xerrada sobre la sequera.

En la roda de premsa, Josep Canudas, en nom de la FESSGra, ha explicat els inicis de la iniciativa i ha demanat a les institucions que siguin agents participants de l’economia social i solidària de la comarca. Canudas també ha destacat que la fira “creix cada any, és més potent i amplia la xarxa que es va crear en la primera edició”.

També la representant de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, Maria Garcia, ha instat les administracions a tenir “voluntat política per aterrar i materialitzar les propostes i alternatives” que sorgeixen de la fira i de tot el que genera al seu voltant. Garcia, que ha estat l’encarregada de detallar la programació principal de la FESSGra 2023 ha insistit en la necessitat d’estimar el territori per aconseguir un “Vallès sa, agroecològic, no contaminant i on els circuits no siguin només de cotxes”, sinó també per a les persones i les xarxes que es creen entre cooperatives i entitats de l’economia social i solidària.

Finalment, Anna Maimir, membre de l’Eixida i de GEMEC, ha explicat les activitats de caràcter lúdic que es faran a la Plaça Maluquer i Salvador acompanyades de la FESSRàdio. Alhora, Maimir ha presentat GEMEC, la xarxa d’intercooperació del Vallès Oriental que actualment agrupa set col·lectius (Ateneu de les Arts-Can Balmes, L’Eixida, Quesoni, Comsoc, Erol Urbà, Neu al Carrer i Sauló, Vinyes i Pins) que treballen en l’àmbit cultural del Vallès Oriental i que comença a caminar amb fermesa per créixer i palesar que “hi ha altres maneres de fer cultura a la comarca”.

Fer arribar a la joventut que un altre món és possible

La roda de premsa també ha servit per presentar una iniciativa de la pròpia FESSGra amb la col·laboració de la Dula, el Niu i l’Eixida que es duu a terme a l’institut Celestí Bellera de Granollers i que busca descobrir com acostar la joventut a l’economia social i solidària. L’alumnat de primer de batxillerat serà a la fira descobrint les propostes que s’hi presenten i més endavant, amb l’ajuda d’un realitzador faran un espot. La voluntat és que el projecte arribi a tots els centres educatius de la ciutat.

Els detalls de la fira

La sisena edició de la FESSGra va més enllà de la crítica apostant per un caràcter més propositiu. La sequera, la distribució de tot allò que consumin, les cures en el treball, l’acolllida de persones migrants o les comunitats energètiques són alguns dels temes principals que centren les activitats iniciades el 19 d’octubre i que culminaran a la Fira del 4 de novembre. D’aquesta manera, l’organització vol posar sobre la taula que les pitjors previsions es poden revertir sempre que hi hagi voluntat per part de la ciutadania i de les administracions. I evidentment, ho fa posant el Vallès Oriental al centre, com queda palès amb la participació organitzacions de defensa del territori com Salvem Corró d’Amunt, El Gaig, Salvem la Bassa o No al 4rt Cinturó, entre d’altres.

A part de les xerrades i col·loquis no hi faltaran les activitats per a tota la família i totes les edats amb contacontes, un grafitti col·lectiu o una vinilada que farà les delícies dels amants de la música. També hi serà la mostra d’entitats i projectes fent paradetes, amb un total de més de 20 participants. Durant tot el dia o part del dia, es podran conèixer aquests projectes i comprar el seu producte.