L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental creix amb més entitats impulsores i participants

Les entitats promotores i participants de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental es reunien aquest mes de febrer per planificar l’estratègia dels pròxims tres anys, amb la participació tant de les representants de les diferents entitats com de les direccions tècniques i polítiques i de l’equip tècnic.

Ho feien amb diverses novetats. Una d’elles és el canvi de la convocatòria d’Ateneus, que ha passat de ser anual a ser-ne triennal. L’altra, de ben destacada, és l’augment d’entitats impulsores i participants.

Com a cooperatives impulsores –encarregades d’executar la subvenció–, l’Ateneu Cooperatiu ha sumat Apindep i Afadis Baix Montseny –prèviament ja hi havia Doble Via, Facto Assessors, Ensó i Som*–. A banda, són onze les entitats participants –membres de l’assemblea–: La Magrana Vallesana, La Clau que obri tots els panys, Ajuntament de Montornès del Vallès, Quesoni, Agència Talaia, Escola Ginebró, Granollers Pedala, Escola Sant Gervasi, Ajuntament de Lliçà de Vall, Ajuntament de Lliçà d’Amunt i Cluster Craft Beer.

Totes les novetats de la nova convocatòria de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ens les explica en una entrevista la Montse Lamata, coordinadora de l’àmbit político-estratègic.

Com encara l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental el canvi d’anual a triennal? Què comporta aquesta modificació?
Aquest canvi d’anual a triennal de la convocatòria dels Ateneus l’encarem amb alegria i per a nosaltres és una grandíssima oportunitat. Això ens ha permès aterrar en els últims mesos un pla estratègic per poder desenvolupar-lo durant els pròxims tres anys. Hem estat fent sessions de treball per analitzar què necessitaríem desenvolupar per poder consolidar l’ESS a la comarca i hem identificat fins a quatre eixos estratègics que podrem anar treballant: generació d’un nou model de governança d’aquest Ateneu; facilitar la cohesió del territori; generar ocupació estable i de qualitat al voltant de l’ESS; i enfortir la xarxa d’economia social de la comarca. Ho farem principalment posant en funcionament un nou òrgan de governança, les vocalies, que són espais oberts en què participen tècnics, entitats participants i promotores, i altres agents de la comarca.

Per què s’han incorporat noves entitats a la governança de l’Ateneu?
El primer objectiu estratègic és el d’ampliar o generar un nou model de governança. La missió d’un Ateneu Cooperatiu és arrelar i consolidar l’economia social com a motor de canvi i transformació social al territori català. Per tant, s’ha d’ampliar la massa d’entitats, persones i agents que formen part de la governança de l’Ateneu. Totes les entitats i agents que vulguin formar part d’aquesta governança ara ja poden fer-ho, perquè s’ha creat una assemblea de l’Ateneu Cooperatiu, en la qual poden participar les entitats que ens fem càrrec de la sol·licitud i de l’execució del projecte així com totes aquelles entitats que vulguin participar i vulguin dir alguna cosa en fer créixer i consolidar aquest element que és l’Economia Social i Solidària.

Es buscarà seguir ampliant tant les promotores com les participants?
Ens hem compromès que a finals del 2024 l’assemblea del nostre Ateneu, que avui està formada per 17 entitats (entre promotores i participants), hagi arribat a les 25 entitats. Al llarg d’aquests tres anys volem sumar una desena d’entitats més, que poden ser cooperatives, associacions, fundacions, ens locals… En aquests moments estem acabant de definir el nostre propi model de governança i estem definint com ha de ser aquest pla d’incorporació de noves entitats participants en l’Ateneu. Volem ser capaces que les entitats vulguin venir i que vulguin participar-hi.

Què comporta aquest creixement en la governança?
Per nosaltres, aquest creixement a la base social, significa millorar i sumar, integració i cooperació. Ens sentim orgulloses de la feina que hem estat duent a terme aquests últims quatre anys. Aquest nou Ateneu, que seria com la versió 2.0, ha sumat entitats representatives del Vallès Oriental. Estem donant resposta a una necessitat que es concreta des de la base i, per tant, la seva expressió ha de ser plural. Per nosaltres és important que hi hagi entitats que vulguin venir a dir la seva i a sumar en tot aquest ideari i en la creació i el disseny de l’estratègia per fer créixer l’economia social i solidària a la comarca.

Hi ha alguna altra novetat de la convocatòria a destacar?
Aquesta nova convocatòria ens porta dues noves entitats promotores. A part de créixer amb el nombre d’entitats participants, hem sumat dues entitats molt potents al territori. Tenim Apindep i Afadis. Les dues són entitats referents en l’atenció a persones amb diversitat funcional. Són entitats que han sumat molt i han fet molt per aquests col·lectius a la comarca del Vallès Oriental, i que a més tenen un pes considerable fora de la comarca, per les seves trajectòries i perquè són exemples a seguir. Per nosaltres és un autèntic plaer sumar la presència d’aquestes dues entitats dins d’aquest servei més executiu que té l’Ateneu. A més, en els pròxims mesos ho anirem explicant, però sembla que l’Ateneu Cooperatiu per fi hem trobat una seu on poder instal·lar-nos i on poder posar en funcionament un laboratori d’Economia Social i Solidària a la comarca. Ho deixarem amb la incògnita, perquè estem acabant de treballar-ho.

Quin balanç fas de la primera trobada entre totes les membres de l’Ateneu (equip tècnic, promotores i participants) que va tenir lloc a Can Malé?
La primera assemblea de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental es portarà a terme a finals de març, però per arribar a una assemblea en la qual hem de presentar un pla estratègic, un pla anual d’actuacions i un minimanual de funcionament de la nova governança de l’Ateneu, hi ha una feina prèvia. I la vam començar reunint totes les entitats promotores, les participants i l’equip tècnic al recinte de Can Malé, a Lliçà de Munt, per actuar sobre la definició d’aquest nou model de governança. Sobretot era molt important ubicar a totes les entitats que formem part d’aquest Ateneu en aquestes vocalies i definir qui estarà en cadascuna d’elles i quins són els objectius de cada vocalia. El més positiu és que som entitats que ens coneixem, que fa temps que treballem plegades, que realment estem alineades amb aquests propòsits que té l’Ateneu Cooperatiu i això fa que el treball col·lectiu sigui molt més fàcil, bonic i interessant. Esperem que cada vegada puguin sumar-se més entitats a aquesta tasca col·lectiva.