L’Eixida, de Granollers, fomenta la sobirania cultural

Les càmeres de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental han visitat Granollers per conèixer L’Eixida, que es defineix a les xarxes com una entitat d’agitació cultural itinerant i que darrerament està valorant el pas a cooperativa amb l’assessorament de l’Ateneu, arran de la seva voluntat professionalitzadora. En parlem a Roca Umbert amb els seus dos socis, l’Anna Maimir i en Joan Gener.

– D’on sorgeix el nom de L’Eixida?
Joan: El nom va sortir a partir d’una pluja d’idees. Volíem un nom que fos femení i ens va agradar perquè una eixida és un espai d’una casa, com un pati interior, i és un lloc recollit, acollidor, íntim però obert, i que és de trobada.

– Què és L’Eixida?
J: L’Eixida és una associació o més aviat un col·lectiu que va néixer el 2017 formalment, però que ja portava uns mesos gestant-se, i que ve de L’Incult, que era un festival de l’agitació cultural que les seves primeres edicions s’organitzaven des de L’Esquerda, que a la vegada era una associació i un casal popular. Alguna gent de la qual organitzàvem aquest festival, quan vam tancar L’Esquerda, vam pensar que volíem seguir fent coses. Quan vam començar a parlar-ho el 2017 ja apuntàvem a poder fer un procés a tendir cap a la professionalització.

– I en aquest procés vau contactar amb l’Ateneu Cooperatiu.
Anna: Va arribar un moment en què vam veure que començàvem a treballar amb una voluntat professionalitzadora. Vam conèixer que hi havia el recurs de l’Ateneu Cooperatiu i vam pensar que una bona manera de veure cap a on podíem tirar com a associació i a nivell professional era a partir del suport de l’Ateneu.

– En quin punt es troba l’assessorament?
A: Tenim una persona de referència a l’Ateneu i estem en un punt de veure la viabilitat econòmica del projecte.

– Què pretén fer l’entitat?
J: El que intentem és treballar en el camp de l’educació i la cultura i fer processos col·lectius en aquests àmbits, i apuntar cap a la sobirania cultural, que és que tothom tingui dret, no només a gaudir de la cultura que es fa, sinó també de crear la seva pròpia cultura.

– Poseu-nos alguns exemples d’activitats en què hi hàgiu participat?
A: L’Eixida, amb aquesta idea de treballar en la cultura i en l’educació i en la comunitat, hem volgut ser presents aquest any en la tercera edició de la Fira de l’Economia Social i Solidària de Granollers, que aquest any s’ha formulat amb una sèrie de xerrades. Nosaltres ens hem encarregat d’aquesta part de parlar sobre què té a veure la cultura amb l’Economia Social i Solidària. Paral·lelament, a nivell més professional, estem fent el projecte educatiu del festival Panoràmic de Granollers, que és un festival de cinema, fotografia i més. Ja fa tres anys que fem la proposta educativa i pedagògica, que consisteix a donar a conèixer aquest festival entre la gent més jove de la ciutat i la comarca, i ho fem intentant que els joves que hi participen siguin part activa d’aquest festival.