Enfortir l’ESS a través de les monedes socials i complementàries

Un dels projectes singulars adjudicats enguany té a veure amb l’enfortiment de l’economia social i solidària catalana a través de les monedes socials i complementàries. Aquest projecte pretén estudiar com es podrien coordinar i enfortir entre elles les diferents monedes complementàries que actualment trobem arreu del territori, i com des d’un treball en xarxa d’aquestes monedes es podria ajudar a la consolidació i el reforç dels projectes de les empreses d’economia social i solidària catalanes.

Els Projectes Singulars, treballen en paral·lel i complementàriament als Ateneus Cooperatius i tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori. Al 2017 es van recolzar 15 iniciatives impulsades per organitzacions de l’economia social o entitats publiques.

CooDin, SCCL, la cooperativa encarregada de tirar endavant el projecte, és una cooperativa de dinamització econòmica i social sorgida a Barcelona i amb abast a tot el territori català. Membres de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), CooDin forma part del Consell Assessor pel Suport Municipal d’Inclusió i ha participat des del primer moment en el desenvolupament i aplicació a l’Eix Besòs del projecte europeu B-Mincome, en l’apartat corresponent a l’emprenedoria social.

Per poder tirar endavant el projecte, consideren important comptar amb les entitats i  treballar directament amb elles sobre com articular aquesta xarxa de redistribució que permeti fer circular els recursos més enllà de l’entramat d’entitats de crèdit tradicional. La idea és recollir el màxim d’informació sobre l’estat actual de les entitats mitjançant una enquesta general i, a posteriori, amb aquelles més involucrades i interessades en el projecte, organitzar taules de treball per copsar els diferents graus de finançament del seu projecte i les vies de millora.

El paper de les monedes socials i complementàries és fonamental en aquest projecte: cal tenir una visió clara de l’estat actual de les que estan en funcionament en l’actualitat. A tal efecte, contacten amb aquelles entitats que estiguin treballant en aquest tema i demanen uns minuts del seu temps per emplenar una enquesta sobre les necessitats financeres de les etnitats d’ESS. El document es pot emplenar automàticament i es pot fer arribar per correu electrònic a l’adreça kodelot@coodin.cat (Karen Odelot). Tanmateix, en la mesura que es pugui, preferirien poder fer l’enquesta durant una trobada personal, o bé de forma telefònica.

L’enquesta que proposen és la següent (feu clic sobre la imatge):