Segimona engega un Goteo per crear un obrador botiga al Montseny

Segimona, un projecte familiar d’horta ecològica i regenerativa nascut l’any 2015 i ubicat al municipi del Montseny, ha engegat una campanya de micromecenatge per crear un obrador botiga que els permeti expandir-se (goteo.org/project/segimona-delicies-de-pages).

La campanya la duen a terme a la plataforma Goteo, amb un objectiu econòmic mínim de 13.000 euros, per a adaptar i equipar l’obrador, així com el traspàs del local. L’objectiu òptim és de 25.597 euros i inclou tràmits amb l’Ajuntament, pintura de la botiga, instal·lació d’elements com llums d’emergència o extintors, un programa informàtic, difusió del projecte, packaging i les primeres matèries.

A Segimona –que és un projecte que compta amb l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental– cultiven, produeixen i distribueixen seguint els principis agroecològics, contribuint així a la sobirania alimentària. Des d’un vessant de producció i venda de proximitat, creen aliments sostenibles, de qualitat, sense tòxics ni químics que intervinguin en el creixement i l’evolució que no siguin de la natura. Afavorint la venda directa sense intermediaris i contribuint també a l’economia local i la dignitat dels pagesos. En els darrers anys, amb l’experiència aconseguida com a productores i amb la intenció de revaloritzar el treball de camp i el producte, senten la inquietud i la necessitat de seguir compartint els seus aliments i fer-ho mitjançant la seva transformació. Això donarà continuïtat i sentit a la feina de camp.

“Volem continuar divulgant la vida de pagès i contribuir a l’expansió del menjar saludable i nutritiu amb aliments que el nostre entorn ens ofereix de forma natural. Ens emociona el fet de poder conscienciar i oferir menjars elaborats amb amor, paciència i respecte”, expliquen les membres de Segimona, alhora que hi afegeixen: “La proliferació de models de negoci amb aquesta base, poden ajudar a solucionar un dels problemes que està denunciant l’Organització Mundial de la Salut i que té relació amb els hàbits de consum de menjar ràpid, amb deficiències nutritives que incideixen directament a les taxes elevades de sobrepès i obesitat al món. Per això, malgrat els canvis en les polítiques governamentals, cal que el teixit empresarial del sector agroalimentari i restauració ofereixin maneres de cobrir les necessitats actuals (fast-food, take-away) amb productes que assegurin la salut del consumidor”.

Sobre el futur obrador que volen disposar també destaca que no hi haurà focus de contaminació creuada específica en gluten, soja, làctics i sucres refinats, garantint la correcta traçabilitat del producte final, ja que no treballaran amb primeres matèries que els continguin. De la mateixa manera, només treballarem i elaborarem amb greixos verges extra.

Els productes de Segimona

  • Producte fresc: venda directa de verdures, hortalisses i fruita ecològica de producció pròpia i de productors de proximitat.
  • Producte transformat fresc: venda directa de pastisseria i fleca ecològica i amb greixos saludables verges extra, sense gluten, soja, làctics ni sucre. Així com transformats propis precuinats al buit (hamburgueses artesanes vegetals, croquetes…).
  • Producte sec: venda directa de farines sense gluten, llegums i fruita seca a granel ecològica i de productors de proximitat.
  • Producte en conserva: venda directa de verdures, hortalisses, llegums, cremes vegetals, queviures en conserva de transformació pròpia i de productors de proximitat.
  • Menjar per emportar (take away): oferta variada de pastisseria i menjar casolà, artesà, saludable, tradicional i innovador alhora, amb opcions vegetarianes, i amb una carta variable i adaptable als productes de temporada.

Els productes se serviran amb envasos biodegradables especials de “take away”, prioritzant la reutilització i s’aconsellarà al consumidor, mitjançant panells informatius i oralment, sobre les pautes de reciclatge adequades d’aquests, per garantir que es rebutgin al contenidor correcte.